Terug

Dorpskerk Bathmen

Een baken in het hart van Bathmen: dát is de Dorpskerk. Het monument wordt niet alleen gedragen door de protestantse gemeenschap, maar door het hele dorp. Dit is ook te merken aan de vele vrijwilligers (meer dan honderd!) die zorgdragen voor het verloop van de kerkdiensten, schoonmaak, tuin en pastoraal werk. De Bathmense André Olden heeft ervoor gezorgd dat de Dorpskerk in Bathmen genomineerd is voor het ‘Deventer monument van het jaar’.

Architectonisch gezien is dit monument ook uitzonderlijk. Het oudste deel is het 15e-eeuwse vijfzijdig gesloten koor, met gewelfribben die ontspringen op gebeeldhouwde koppen. Aan de binnenkant is het koor voorzien van prachtige muurschilderingen. Deze tonen de terechtstelling der tienduizend Martelaren van Achatius op de berg Ararat en de H.H. Catharina en Gertrudis.

“De Dorpskerk Bathmen biedt voor iedereen plek, voor gelovigen en ongelovigen” – André Olden

Het kerkorgel met hoofd- en bovenwerk verdient absoluut vermelding als we het over de Dorpskerk hebben. Het orgel is in 1876 gemaakt door H.G. Höltgrave. Sinds 1975 is de kerk weer toegankelijk via de toren.

Om mee te gaan met de tijd, heeft de Dorpskerk in 2017 het interieur aangepast: de traditionele kerkbanken zijn verwijderd en vervangen door stoelen. Zo kunnen er naast erediensten ook rouw- en trouwdiensten, concerten en exposities plaatsvinden in de kerk. Een vooruitstrevende houding, die er mede voor zorgt dat de Dorpskerk een geliefd monument is in Bathmen.

Is de Dorpskerk in Bathmen uw favoriete monument en vindt u dat zij de titel ‘Deventer monument van het jaar’ verdient? Stem dan via deze pagina op dit monument!

672

Bedankt voor je stem!

STEM

Adres:
Kerkplein 3, Bathmen

Sinds:
1870

Monumentennummer:
8726

Huidige bestemming:
Protestantse kerk

 

Open Monumentendag Deventer 2020

Jaarlijks openen in het tweede weekend van september tientallen monumenten in de gemeente Deventer de deuren voor publiek. In verband met corona heeft Open Monumentendag dit jaar een vernieuwende, meer digitale presentatie.

Verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’ 
Speciaal voor Open Monumentendag 2020 organiseert Deventer Verhaal de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’! De vijf finalisten van de verkiezing zijn bekend. Inmiddels heeft een jury alle aanmeldingen beoordeeld en vijf monumenten geselecteerd die nog strijden om de prestigieuze titel. De monumenten die nog steeds kans maken op de eretitel en een 3D opname van het monument zijn: de voormalige Houtmarktschool, de Synagoge in de Golstraat, de kerkwoning aan de Graaf van Burenstraat, de Lebuinuskerk met het carillon en de Dorpskerk in Bathmen.

Kidsreporters van Deventer Verhaal zijn de afgelopen week bij de finalisten ‘over de vloer’ geweest om het verhaal van het monument op camera vast te leggen. Het publiek kan van 1 t/m 10 september op deze website stemmen op één van deze vijf finalisten. Zij zijn vanaf dat moment geheel overgeleverd aan het publiek.

Partners