Terug

Lebuinuskerk met carillon

Welke inwoner van Deventer voelt zich niet vertrouwd met de Grote of Lebuinuskerk?. Natuurlijk is het een belangrijk gebouw voor de kerkelijke gemeente, maar de Grote of Lebuinuskerk wordt ook gebruikt voor vele andere activiteiten zoals concerten, exposities, beurzen en diners. Bij belangrijke Deventerse evenementen speelt het immens grote monument ook een bijzondere rol. De hoge gewelven lenen zich uitstekend als decor voor de steltlopers bij Deventer op Stelten, maar ook tijdens het Dickens Festijn wordt de kerk niet overgeslagen in de route.

Bij deze verkiezing krijgt het carillon van de kerk in het bijzonder de aandacht. Het is namelijk het op één na oudste nog bestaande carillon van Hemony. Het oudste gedeelte is in 1647 gegoten door de gebroeders Hemony. De klokken zijn voor het grootste gedeelte nog aanwezig. In 2009 is de laatste toevoeging gedaan: vijf hoge klokjes. Momenteel bevat het carillon 53 klokken en omvat vier octaven. Sinds januari 2020 is Bauke Reitsma de stadsbeiaardier van Deventer. Hij bespeelt het instrument elke vrijdag en zaterdag rond het middaguur.

“De Lebuinus is een huiskamer voor velen…” – Ingrid de Zwart

Om dit belangrijke Deventerse monument in uitstekende conditie te houden voor de toekomst is Stichting Erfgoed Lebuinuskerk (SEL) in het leven geroepen. De stichting zorgt voor inkomsten door middel van onder andere het verhuren van de kerk. De opbrengsten worden niet alleen gebruikt voor het behoud van de Lebuinuskerk, maar ook voor het duurzamer maken van het gebouw!

Moet de Grote of Lebuinuskerk volgens u écht de titel ‘Deventer monument van het jaar’ krijgen? Stem dan op uw favoriet via deze pagina!

641

Bedankt voor je stem!

STEM

Adres:
Grote Kerkhof 42, Deventer

Sinds:
15e eeuw

Monumentennummer:
12572 & 12573

Huidige bestemming:
Kerk

Open Monumentendag Deventer 2020

Jaarlijks openen in het tweede weekend van september tientallen monumenten in de gemeente Deventer de deuren voor publiek. In verband met corona heeft Open Monumentendag dit jaar een vernieuwende, meer digitale presentatie.

Verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’ 
Speciaal voor Open Monumentendag 2020 organiseert Deventer Verhaal de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’! De vijf finalisten van de verkiezing zijn bekend. Inmiddels heeft een jury alle aanmeldingen beoordeeld en vijf monumenten geselecteerd die nog strijden om de prestigieuze titel. De monumenten die nog steeds kans maken op de eretitel en een 3D opname van het monument zijn: de voormalige Houtmarktschool, de Synagoge in de Golstraat, de kerkwoning aan de Graaf van Burenstraat, de Lebuinuskerk met het carillon en de Dorpskerk in Bathmen.

Kidsreporters van Deventer Verhaal zijn de afgelopen week bij de finalisten ‘over de vloer’ geweest om het verhaal van het monument op camera vast te leggen. Het publiek kan van 1 t/m 10 september op deze website stemmen op één van deze vijf finalisten. Zij zijn vanaf dat moment geheel overgeleverd aan het publiek.

Partners